19 Şubat’ta Adana’da düzenlenen ve Doç.Dr.Zeynep Pekcan’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘’Küçük Hayvanlarda Anestezi ve Ağrı Yönetimi’’ Seminerinde, İnterhas Hayvan Sağlığı tarafından piyasaya kısa bir süre önce verilen opioid analjezik ilaç ‘’BUTOMİDOR’’ ile ilgili bir sunum yapan İnterhas Hayvan Sağlığı Pazarlama Müdürü Gürcan Öner, opioid analjezikler içinde en son geliştirilen ilaç ‘’BUTOMİDOR’’ ile, ağrı yönetiminde altın standart elde edildiğini, İnterhas Hayvan Sağlığı’nın yirmi yılı aşkın süredir, sektöre kazandırdığı hepsi GMP’li, hepsi prestijli ürünlere bir yenisini daha eklemiş olmanın haklı gururunu taşıdıklarını belirterek, seminer ve ‘’BUTOMİDOR’’ hakkında şunları söyledi.
Küçük hayvanlarda ağrı kontrolünde en etkili ilaçlar olarak, yıllardan beri kullanılan Opioid Analjezik’ler, Merkezi Sinir Sisteminde hem spinal, hem de supraspinal düzeyde bulunan μü, kappa ve delta reseptörlerine bağlanarak güçlü analjezik etki gösterirler.
‘’BUTOMİDOR’’, sentetik opioidler grubundan santral etkili bir Analjezik’tir. Opioid reseptörlerine hem agonist hem de antagonist etki gösterir. ‘’BUTOMİDOR’’, güçlü analjezik etkisini merkezi olarak, kortikal ve diensefalik düzeyde gerçekleştirir. Solunum ve dolaşım problemine yol açmaz. Yoksunluk sendromu ve bağımlılık yapmaz. Doz güvenlik aralığı geniş olup, yüksek hayvan refahı sağlar. Antienflamatuar ve antipiretik etkisi bulunmayan ‘’BUTOMİDOR’’, semptomları maskelemez. Semptomları maskelemediği için de travma, yaralanma, yüksekten düşme, visseral ağrı, kolik, üriner sistem ağrıları ve benzeri problemlerle kliniğe gelen, aşırı ağrısı nedeniyle, agresif, saldırgan ve huzursuz haldeki kedi, köpek ve atların muayene, röntgen, ultrason ve diğer teşhis işlemleri, bu sayede daha kolay, doğru ve güvenli bir şekilde yapılabilir.
Uluslararası Ağrı Araştırmaları Teşkilatı tarafından Ağrı; ‘’ vücudun herhangi bir yerindeki gerçek veya olası doku hasarı ile ilişkili, hoş olmayan, duyusal ve duygusal bir deneyim’’ olarak tanımlanmaktadır.
Günümüzde kullanılan pre-anestezik ve anestezik maddelerin çoğunun analjezik özelliği bulunmamaktadır; olanların ise analjezik etkisi yetersizdir. Cerrahi girişim öncesi analjezik ilaç verilmeyen hayvanlar, anestezide iken, ağrıyı hisseder. Bu durumda ağrı, bilinç altında record edilir ve beyinde sentral hipersensitivite oluşur ve postoperatif ağrı algılanması artar. İşte bu nedenle analjezik ilaç, ağrı başlamadan yani hiperaljezi oluşmadan alınmalıdır. Pre-empitif analjezi cerrahi girişim öncesinde sağaltıma başlayarak ağrıyı önlemek anlamına gelir. Böylece periferal ve sentral sensitizasyon engellenerek hiperaljezi önlenmiş olur.
Pre-empitif analjezinin diğer bir avantajı da operasyon sırasında kullanılan total anestezik madde miktarını azaltmasıdır. Böylelikle, toplamda kullanılan analjezik ilaç miktarı ve buna bağlı istenmeyen etkiler daha az, sağlanan analjezi ise daha etkin olur. Sonuç olarak daha etkin analjezi, daha dengeli ve güvenli anestezi oluşur.
‘’BUTOMİDOR’’ sedatif, pre-anestezik ve anestezik ilaçlar ile kombine kullanılabilir. Kombine kullanım durumlarında aralarındaki sinerjik etki nedeniyle, hem ‘’BUTOMİDOR’’ un hem de kombine edildiği ilaçların doz miktarları daha az olacaktır. Doz azaltımına bağlı olarak da birlikte kullanıldığı pre-anestezik ve anestezik ilaçların istenmeyen etkileri de ortadan kalkacak; sonuç olarak daha güvenli ve derin bir sedasyon, ağrısız ve daha dengeli bir anestezi gerçekleşecektir.
‘’BUTOMİDOR’’ un tek başına güçlü ve güvenli bir analjezi için kullanım detayları, ksilazin ve diğer α2 – adrenoseptör agonistleri ile birlikte kullanımı veya ketamin gibi anesteziklerle birlikte kullanımı hakkında detaylar ve kullanım dozları için ürün prospektüsünün incelenmesi önerilmektedir.