top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıİnterhas

Köpek Parvovirus İnfeksiyonu (Canine Parvovirus Infection)

Parvoviridae ailesindeki virusların köpeklerde ishale neden olduğu bir enfeksiyonudur.

Parvoviridae familyası iki alt familya içerir. Vertebralılarda hastalık oluşturan cinsleri içeren Parvovirinae altfamilyası ve insectlerde hastalık oluşturan cinsleri içeren Densovirinae altfamilyası. Parvovirinae altfamilyasında 3 cins bulunur: Hayvanlarda enfeksiyonlara neden olan türleri içeren Parvovirus cinsi, insanlarda enfeksiyon yapan türleri içeren Erytrovirus cinsi ve adenovirus ile ilişkili olarak adlandırılan ve virusun replikasyonunda bir herper virus (adenovirus) ile birlikte çalışan Dependovirus cinsleridir.


Canine parvovirus type 2 (CPV-2) ve Feline panleukopenia virus (FPV) birbirleri ile yakın ilişkilidir ve CPV-2 köpek ve kedi hücreleri enfekte edebilir fakat FPV sadece kedi hücrelerini


enfekte eder. Hemaglutinasyon-Inhibisyon ve nötralizasyon testleri ile bu iki virusu birbirinden ayırt etmek mümkündür.

Köpek parvovirus cinsinde canine parvovirus type 1 (CPV-1) ve canine parvovirus type 2 (CPV-2) iki virus bulunmaktadır. CPV-1 avirulentir veya duyarlı ırklarda hafif ishale neden olur. Dünyanın birçok ülkesindeki köpekgillerde yaygın olan bu enfeksiyonda esas etken canine parvovirus type 2 (CPV-2) dir. CPV-2, 1970’li yıllarda CPV-1 deki mutasyonlar sonucu gelişmiş ve dünyaya yayılmıştır. Enfekte hayvanlar dışkıları ile virusu saçarlar (109ID50/g dışkı) ve diğer köpekler bunları yalama, kontamine su ve gıdalarla alırlar.

Virus ağız içeri girer ve pharengial lenf dokularına replike olur, viremiyi takıben kan yoluyla da vücudun diğer organ ve dokularına yayılır, mitoz bölünme safhalarında da hücreye tutunur ve içine girer. Dolaşımdaki veya timus, dalak, kemik iliği gibi lenfoid dokulardaki lökositler parçalanır, lenfoid folliküllerde atrofi gelişir. Barsak epitel hücrelerine (özellikle crypler) virus girdikten sonra villilerin yok olmasına bağlı olarak ishal gelişir su emilimi kaybolduğundan dehidrasyon gelişir. Kedi panleucopeniasındaki tablo bunlarda da görülür fakat köpeklerde cerebellum hyperplazisi gelişmez. Virusun ilk çıktığı yıllarda myocarditis görülmekteydi fakat son yıllardaki enfeksiyonlarda bu tablo görülmemektedir.

8-12 haftalık yavru köpeklerde lökopeni ve enteritis tablosu hakimdir. Kusma, anoreksia, kanlı ishal ve dehidrasyon tablosunun ardından saf ırklarda ölümlere neden olabilir. 8 haftalıktan önce köpek yavrularında enfeksiyon hızlı gelişir ve ani ölümler görülerebilir.

Kaynak:

  • İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Ders Notları


19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page